Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Repülőgépmérnök

repulo.jpg Cs. Edina, 33 éves

A külföldön élő magyar nő esete különösen érdekes, hiszen előző életbeli élményi alapján a világhálón keresgélve megtalálta önmagát……
Edina kisfiúként érkezett előző életébe, amikor is 4-5 éves lehetett. Egy nagy belmagasságú, többszobás nagypolgári berendezésű lakás egyik szobájában látta magát, barna hajjal, zöld színű, kantáros rövidnadrágban, fehér zoknival, kezében a lógó lábú és kezű játék mackójával. Kicsit egyedül érezte magát, mert édesanyja a másik szobában zongorázott. Mint kiderült, az anyuka nagy tehetséggel bíró zongoraművész volt, aki koncerteket is adott. Ebből adódóan sok férfirajongó vette körül, ezek a szintén nagypolgári, jól öltözött emberek gyakran a lakásukon is megfordultak, kézcsókkal üdvözölték. Neki is tetszett a zongorazene, édesanyja előadásait rendszeresen az első sorból nézte, viszont gyerekként minden vágya az volt, hogy egyszer repülőtiszt lesz belőle, szívesen játszott a játékrepülőjével. Édesapja katonatiszt volt a magyar hadseregben, nagyon jóképű, fitt és fiatalos ember volt, akire a kisfiú hasonlított. Ő nagyon keveset volt otthon, de mikor hazatért őt is sok barát vette körül, akikkel szivaroztak a lakásban. A szülők viszonya meglehetősen rideg volt, nem szerelemből házasodtak, hanem anyagi megfontoltságból. Sajnos szülei nem sokat tudtak vele foglalkozni, ezért nevelőnő volt mellette, akivel gyakran járt sétálni, fagyizni, illetve a játszótérre, ahol a többi vele egykorú szépen felöltöztetett gyerekkel játszhatott. A kisfiú 1881-ben született, Mihálynak hívták (Misikének becézték) és Magyarországon éltek egy vaskapus emeleti lakásban. A család jó módban élt, de nem voltak nagyon gazdagok, mintha örökségből éltek volna, a nagyapa valószínűleg kereskedő volt.
Tinédzserkorára Mihály haja megváltozott, mintha szőkébb lett volna, mint korábban. Szeme kékes, arca szeplős, és az álla férfias vonásokat ölt és nagyon jól öltözött. Ekkor kezdi el a fizika érdekelni, repülőgép maketteket lát maga előtt, amiket nagy érdeklődéssel tanulmányoz. 23 éves korára már tervezi a csavaros repülőgépeket, a sok terv közül alig látszik ki. Teljesen bele van mélyedve a tervezésbe, papírok, vonalzók és ceruzák veszik körül. Barátnője valamivel fiatalabb tőle, nagyon szép nő, aki többnyire fehér ruhát, kalapot visel, és esernyő van a kezében. Sokat sétáltatják közös, afgán agár fajtájú kutyájukat a parkban.
Mihály 30 évesen már bajuszt visel, és kalapot hord. Saját céget alapított, ahol repülőgép alkatrészeket terveznek és gyártanak, de a szellemi tevékenységet, azaz a tervezést csak ő végzi. A vállalkozást a nagyapa finanszírozta, akit egyenruhában lát, és olyan bajuszt visel, mint Ferenc József. Időközben megnősült, feleségétől egy lánya (Zsófia, akit Virágnak becéztek) és egy fia (Károly) született. Gyermekeivel csak felszínes a kapcsolata, felesége is haragszik, amiért csak a munka érdekli. Felesége egyébként művészetkedvelő, a zene mellett a festészet érdekli. Hobbyból festeget is, Mihály lelkesen dicséri a képeket, amik valóban nem túl jók, de nem akarja megbántani nejét.
40 éves korára a férfi életébe nagy változás állt be, ugyanis felesége tüdőbajban elhunyt és sokat jár a temetőbe. Feleségének halála megrémíti, minek következtében megkeseredett, magába zárkózik, sokat iszik és dohányzik. Egy fekete ruhás, göndör hajú, 50 év körüli nő segít a háztartásban, illetve foglalkozik a gyerekekkel. Az üzlet továbbra is jól megy. Közben kitört a világháború, neki is be kellett vonulnia, fiával látja magát a lövészárokban. Ezen kívül sokat gyalogol, és gyakran éhezik.
Idősebb korára jó módban él, de továbbra is gyakran néz a pohár fenekére. Unokái (lánya gyermekei) időnként járnak hozzá, de mindig a saját univerzumában élt, soha nem nagyon voltak érzelmei. Időskorára professzorként tanít a műszaki egyetemen, kopaszodik és már ősz. Még később tolószékbe kényszerül gyenge lábai miatt, de szellemileg továbbra is friss, mindig a munkán jár az esze. 40 év körüli bejárónője gondoskodik róla, csendes halála pillanatában is ő van mellette és fogja a kezét. Cégét a háború után államosították, viszont kutatásait, találmányai a mai napig használják.

Akit érdekel Székely Mihály rerülő mérnök élete, a továbbiakban olvashat róla:  http://szekelym.gportal.hu/gindex.php?pg=828236&nid=186533