Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reinkarnácóról

A reinkarnációról

A reinkarnáció az ismétlődő születés és halál folyamata, mely során a lélek életeken keresztül egyik testből a másikba vándorol. A reinkarnáció szerint a lélek örök, a fizikai test csak átmeneti. Az újjászületés hite szerint a halál nem a legvégső állomás, hanem csak átmeneti állapot, melyet egy következő élet követ, mindaddig, amíg el nem érjük spirituális fejlődésünk legmagasabb fokát. Amikor valaki meghal, akkor csak a sűrű, fizikai teste hal meg, maga a lélek az egy új testbe költözik a léleknek megfelelő karma szerint.

A lélek új testbe költözése

A spirituális asztrológia tükrében horoszkópunk jelképezi nagy vonalakban azt az életfeladatot, amelynek teljesítésére megszülettünk. Születésünk időpontjának alkalmasnak kell lenni arra, hogy teljesíthessük karmikus feladatunkat. Ki kell tehát várnunk azt az időpontot, amikor feladatunknak megfelelően állnak a csillagok.

A regressziós utaztatások tanulsága szerint a lélek a születés idejében költözik állandó jelleggel a testbe. A magzati élet alatt csak meg-meglátogatja a testet, de tulajdonképpen ekkor még kötetlenül vándorol. A lélek választja a szülőket, azokat az embereket, akik a legnagyobb valószínűséggel segíteni tudják őt a feladatai megvalósításában. Vélhetően testet is vált, amennyiben úgy érzi nem az ő céljainak megfelelő helyre születne le. A tényleges testbe költözés időpontja valószínűleg a születési perc.

Mi a karma?

A karma azt jelenti, hogy jelenünket a múltban építettük fel, jövőnket pedig most teremtjük. Tehát semmi sem történik véletlenül. Ha volt előző élet, akkor lesz következő is. Pont ezért nem mindegy hogyan éljük a mostani életünket. A karma az ok és hatás (okozat) törvénye. Bármit tegyen is az ember, az később vissza fog hatni rá, s ha nem ebben az életben, akkor következő születései valamelyikében. Az egyéni lélek időtlen idők óta cselekszik az anyagi világban és újra vissza kell születnie ahhoz, hogy élvezze vagy elszenvedje tetteinek gyümölcsét.

Mindenki maga teremti meg saját karmáját. A karma, a kiegyenlítődés törvénye gondoskodik arról, hogy az ember ugyanazzal a problématípussal találkozzon mindaddig, amíg cselekedeteivel meg nem váltja azt. A karma törvénye tehát azt követeli az embertől, hogy sorsáért vállalja a felelősséget. A karma célja a lélek fejlesztése, megtisztítása. Amint a lélek megtisztul nincs több karma, újjászületés.

Miért nem tudjuk felidézni előző életeinket?

Az előző életeink minden emlékét a tudatalatti tárolja. Mivel a tudatos agyműködés a test halálával megszünik, minden egyes új életet teljesen új tudatos agyműködéssel kezdünk. A tudatos agyműködés nem tud felszínre hozni egyetlen előző életet sem, egyszerűen azért, mert nincsenek emlékei azokról. Csak a tudatalatti és a szupertudat emlékezhet az előző életekre. Ez a mechanizmus valójában védelmi jellegű.

Mégis vannak bizonyos előző életre utaló jelek, amelyeket tudatosan tapasztalhatunk. Mindannyiunknak vannak bizonyos természetes adottságaink, rokonszenvek és ellenszenvek. Bizonyos intuitív hajlamok is előző életek maradványai, illetve sok embernél fordul elő spontán regresszió álmában. Bár tudatosan nem emlékszünk előző életeinkre, mégis vannak olyan élmények, amelyek alapján tudhatjuk, hogy éltünk már ezelőtt.

A spontán emlékezés

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy helyet, ahol először jártunk esetleg ismerősnek éreztünk. Vagy egy embert, akivel először találkoztunk. Álmunkban is gyakran járunk olyan városokban, ahol eddig még sohasem. Történnek velünk és körülöttünk olyan dolgok, amelyek a racionális tudatunkkal nehezen összeegyeztethetőek, mégis nagyon valósághűek. A reinkarnációs álmok jellemzője, hogy rendkívűl színesek és élénkek.

Kisgyermekeknél gyakran előfordul, hogy emlékeznek előző életük eseményeire. Első szavaikkal próbálják elmondani ezen emlékeiket, melyben keverednek a mese és a realitás elemei. A keleti országokban a reinkarnáció általánosan elfogadott, ebből adódóan komolyan is veszik, ha egy kisgyermek erről „mesél”. Az állítások valódiságát azonban ritkán igazolják. Úgy gondolják (vélhetően jogosan), hogy ezzel csak felkavarnák a természet rendjét.

Sajnos, a nyugati világban a szülők fantáziálásnak tartják az ilyen beszámolókat, így hamar ki is oltják a csemete nem mindennapi élményeit. Ezért nagyon fontos lenne a hit általi elfogadás. Ha a szülő maga hisz a reinkarnációban, akkor gyermek ilyen jellegű emlékeit is nyitottabban fogja fogadni.

Felnőtt korban ritkán nyílnak ki a tudattalan kapui és törnek felszínre spontán a lezárt emlékképek. Sok esetben tudatmódosító szerek hatására jelentkezhetnek az emlékek, melyek komoly pszichés zavart is okozhatnak.

A logikus gondolkodás

Ha elkezdjük tudatosan figyelni életünket érzékelhetjük a mindenre kiterjedő csodálatos rendet, valamint az okok és okozatok örök törvényét, azaz a karmát. Így rájöhetünk, hogy életünk minden apró részletét mi hoztuk létre korábbi cselekedeteinkkel vagy gondolatainkkal.

A tudományos bizonyítás kísérletei

A reinkarnáció tudományos bizonyításában a legtöbb érdemet Dr. Jan Stevenson kanadai orvos szerezte, aki több ezer olyan esetet gyűjtött össze és vetett alá alapos vizsgálatnak ahol gyermekek emlékeztek előző életeikre. Könyvében (Visszatérő lelkek) több ilyen esetről is beszámol. Főleg keleti országokban született gyermekek eseteit vizsgálta, akik állításait tanúk jelenlétében rögzítet, és az adatok hitelességét alaposan ellenőrizte.

A regressziós hipnózisban átélt előző életek hitelességét is lehet bizonyítani, főként akkor, ha az adott múltban már vezettek anyakönyet. A felszínre jött adatok hitelességének könyvtárakban, képtárakban, levéltárakban, múzeumokban, temetőkben lehetséges még utánanézni. Néha nagyon meglepő eredményekre lehet bukkani.