Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reinkarnációs terápiáról

A regressziós (reinkarnációs) terápiáról  

A reinkarnációs terápia során terapeuta „utaztatja” pácienseit vissza előző életébe vagy életeibe terápiás célból. Gyakran előfordul, hogy jelenlegi testi vagy lelki betegségek forrása valamilyen régi trauma, amelynek tudatossá tétele már maga gyógyhatású. A regressziót végző személynek felkészültnek, tapasztaltnak és jó emberismerőnek kell lennie a helyzetek kezelésére, illetve nagyfokú empatikus készséggel kell, hogy rendelkezzen. A hipnózis legenyhébb formája alig különbözik a mély meditációtól. Csupán annyiban más, hogy itt külső személy irányít.

A regresszióra (visszaemlékezés előző életünk/életeink történéseire) azért van szükség, hogy megértsük mit akar mondani, mire figyelmeztet valamelyik aktuális probléma az életünkben. A reinkarnációs utazás során azon előző életek emlékeivel kell foglalkozni, amelyek egyenes hatással vannak mai életünkre. Ha átéljük, hogy volt előző életünk, lesz következő is, ezért nem mindegy hogyan éljük mostani életünket.

A regresszió mélyebb szintjein előfordul, hogy a páciens nemcsak látja saját előző életének eseményeit, hanem teljességgel át is éli azokat. Hangja megváltozik; ahogy beszámol élményeiről. Előfordul, hogy férfi páciens női hangon kezd beszélni, vagy valamilyen számára ismeretlen nyelven. Érzelmileg és hangulatilag is átéli az eseményeket, amelyek néha valóban megrázó hatásúak. Felébredés után emlékezik az átéltekre.

A reinkarnációs élményt a paciens úgy éli meg, mintha az akkor és ott történne vele, és így is beszél róla egyes szám első személyben és jelen időben. A tér és idő korlátok fellazulnak, a páciens újra átéli problémáját és annak megoldását. Ezeket a tapasztalatokat magával hozza és beépíti tudatos énjébe. Megtapasztaljuk miért ebbe a családba, testbe, közegbe születtünk újjá, kikkel vagyunk kozmikus kapcsolatban. Választ kaphatunk arra, milyen karmikus kapcsolatokat hoztunk magunkkal, mint pl. párkapcsolat, szülő-gyerek viszony. Mi a vállalt sorsunk, életfeladatunk, van-e duál párunk. Mindezek mellett még sok egyéb izgalmas kérdésre kap választ a jelentkező. A reinkarnációs terápia a hitünktől függetlenül működik, azaz nem kell hinnünk benne, ha meg akarjuk tapasztalni.

A Technikáról

A reinkarnációs „utazás” ún. mély meditációban történik. A módszer relaxációs gyakorlattal kezdődik, melynek során a terapeuta kellemesen ellazult állapotba hozza a pácienst. Ezeknek a módja lehet testre, légzésre figyeltetés vagy más monoton ingerekre koncentráltatás. Néhány egyszerű vizualizációs gyakorlat után megkezdődik egy imaginációs folyamat – a páciens megjeleníti magában, hogy jelenlegi környezetét lassan elhagyja. Először a jelen életben haladunk visszafelé akár egészen magzati korig, míg aztán átlépi a jelen és a múlt kapuját.

Miután jelenlegi környezetét egy mélyebb tudatállapotban elhagyta, megérkezhet előző életébe. Ebben a megváltozott tudatállapotban tudatunk hatóköre kitágul, és elkezdenek jönni a képek és az érzések, melyeket a gyakorlatot vezető személy interaktív módon állandó kérdezgetéssel elmondat vele. A terapeuta gondoskodik arról, hogy a páciense ne csapongjon, és ha lehet, a figyelme egy konkrét életre fókuszáljon, miközben a mélyen ellazult tudatállapot megmarad. A terapeuta úgy irányítja az utazást térben és időben, hogy paciensével együtt képesek legyenek feltárni előző életének problémás érzelmi szakaszait. Olyan érzelmi traumák után kutatnak, amelyek a személy jelenlegi életére is kihatnak. Miután a páciens felismerte az összefüggéseket két élete között, hamar magyarázatot kaphat élete főbb kérdéseire. A módszer által egy tisztább rálátással, egy mélyebb megértéssel véglegesen feloldhat korábbi érzelmi traumákat és konfliktusokat.

A hipnotizált személynek nem szakad meg a kapcsolata a jelennel. Tudja, hogy egy fotelben vagy egy heverőn fekszik, tud válaszolni, ha kérdezik, tehát érzi, hogy valaki itt van vele. Ha abba akarja hagyni, a terapeuta visszahozza őt éber tudatállapotba.

A reinkarnációs terápia minden embernél alkalmazható, azonban az esetek nagyon kis százalékában mégsem jár sikerrel. Az olyan embereknek, akiknek túlságosan nagy az önkontrolljuk, vagy az erősen extrovertált személyeknek néha még relaxált állapotot is nehéz elérni. Gyakorlással ezek a problémák áthidalhatóak. A terapeutától és a problémától függően egy kezelés 3-4 óra is lehet.